Živeli

Komplikacije laparoskopije su u porastu

Komplikacije laparoskopije su u porastu

Laparoskopija i srodne tehnologije postoje posljednjih 40+ godina. Tehnika uključuje korištenje krute ili fleksibilne cijevi kroz koju prolaze Kamera i svjetlost. Uređaji koji se mogu uvesti uključuju instrumente za kauterizaciju rana ili sečenje ili uklanjanje tkiva. Provajder laparoskopije pravi mali rez u telu i uvodi instrumente u stomak. Vazduh se uvodi kako bi sadržaj abdomena bio vidljiviji i pristupačniji, a hirurg radi kroz cev. Skoro svaka operacija abdomena može se izvršiti ovom tehnikom. Najrizičniji deo postupka je prilikom početnog ulaska kamere koja se mora uraditi slepa. Postoje dobro uspostavljeni protokoli i nepoštivanje može dovesti do povrede koja dovodi do pravnih radnji za naknadu od strane advokata za medicinske zloupotrebe

Laparoskopske Procedure
Mogući glavni postupci laparoskopije uključuju laparoskopsku operaciju karlice, uključujući uklanjanje mioma na materici ili vršenje tubalne ligacije. Žučna kesa se može ukloniti laparoskopom i operacijom opekotina srca, kao što je laparoskopska Nissen fundoplikacija. Biopsije se dobro slažu sa laparoskopskom operacijom. Barijatrijska operacija (gubitak težine) može se obaviti putem laparoskopa.

Hirurgija
Laparoskopske operacije dijele iste komplikacije normalne otvorene operacije, poput krvarenja, krvnih ugrušaka i infekcije. Laparoskopske operacije imaju veći od normalnog rizika od perforacije strukture creva, jer nije uvek lako dobiti dobar pogled na sve unutar abdomena i šav ili sam uređaj može probiti crevo. To dovodi do širenja bakterija po trbuhu, peritonitisu (infekcija sadržaja abdomena) i sepsi (infekcija krvi). Sepsa ima visoku stopu smrtnosti, pogotovo ako uhvaćen prekasno. Nenamjerna punkcija može biti nemarna i rezultirati pravnim postupkom medicinskog advokata za zloupotrebu.

Rizik Od Krvarenja
Laparoskopija takođe nosi veći rizik od komplikacija krvarenja, prema https://www.lawmedmal.ca/. dok se krvarenje uglavnom javlja istom brzinom kao i otvorena operacija, često je teže pronaći i riješiti se. Ako doktor vidi krvarenje, ali ne može pronaći izvor, možda će biti potrebna otvorena operacija za zaustavljanje krvarenja. Sa laparoskopom, veća je šansa da lekar jednostavno ne vidi mesto krvarenja. Ako se nastavi sa znacima šoka ili gubitka krvi, hitna otvorena operacija je neophodna da bi se pronašao izvor krvarenja i zaustavio ga.

Infekcija
Postoji rizik od infekcije laparoskopijom. Infekcija se može uvesti ako laparoskop nije pravilno očišćen između pacijenata ili ako se bakterije uvode iz samog reza kože. Bilo koja od ovih situacija može dovesti do peritonitisa, sepse i smrti.

Srodni Uređaji
Postoje povezani uređaji sa tradicionalnim laparoskopom koji imaju svoje rizike i komplikacije. Ljekari mogu koristiti bronhoskop da pogledaju unutar pluća da traže rak ili da uzmu biopsiju. Bronhoskopija sama po sebi nije toliko rizična ako ljekar samo gleda u pluća. Proces može prouzrokovati grč bronhijalnog stabla (napad astme), koji može biti smrtonosan. Međutim, ako se uzme biopsija, onda mogu nastati komplikacije sa krvarenjem i može se uvesti infekcija u krvotok.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *