Tehnologija

Koje formate datoteka se koriste u 3D štampanju?

Koje formate datoteka se koriste u 3D štampanju?

Jeste li zainteresirani za 3D printanje, ali ne znate kako se to radi? Evo jednostavnog vodiča o ‘how to 3D print’ za početnike, uz pomoć Paragon zvijezde.

Koraci za kreiranje 3D printa
3D printanje može zvučati zastrašujuće za početnike. Međutim, to nije tako teško kao što izgleda. Morate slijediti ova jednostavna 4 koraka da napravite 3D otisak.

Kreirajte 3D model koji želite tiskati ili ga preuzeti iz različitih izvora.
Prebaci ovaj 3D model u instrukcije za printer.
Pošaljite datoteku ili instrukcije u vaš 3D printer.
Počni da štampaš model.
Ako su ti koraci teški za obavljanje, onda možeš dobiti pomoć od različitih dobavljača štamparije. U ovom slučaju, nećete morati raditi tehnički posao, jer ćete samo morati poslati 3D datoteku davatelju štamparske usluge.

Ovo su koraci koje treba slijediti, ako želite napraviti 3D otisak.

Get the STL file

STL oblik datoteka se koristi uobičajeno za 3D printanje. Pruža informacije vezane za geometriju objekta koji želite ispisati. Međutim, ona ne daje nikakve informacije vezane za teksturu, boje i materijale.

Njegova veličina zavisi od složenosti, ili različitih karakteristika 3D modela. Mali raspon STL datoteke je 500 kB do 5 MB. Veličina datoteke može biti veća od 200 MB. Ovaj format podržavaju mnogi 3D Alati, i zato se smatra najpopularnijim 3D grafičkim formatom.

Nareži na G-kod.
Nakon dobivanja STL datoteke za štampanje, vrijeme je da je pretvorimo u upute za štampanje. Različiti materijali i štampači imaju različite instrukcije. Ove instrukcije se zovu G-kod. Ovo su upute korak po korak, i imaju detalje o temperaturi, brzini, itd. Ne treba vam STL datoteka nakon pretvaranja u G-kod.

Proces pretvaranja STL datoteke u G-kod se zove sjeckanje. Ovo ime mi je dao da proces, zato što moraš da odsječeš 3D model, tako da je printer depozit svoje drugačije slojeva stepwise.

Pokreni štampanje
Nakon pribavljanja STL datoteke i G-koda, vrijeme je za štampanje. Za tu svrhu, morate dati G-kod instrukcije svom printeru. Sljedeće metode se obično koriste za slanje G-koda.

Snimi G-kod datoteku u memorijskoj kartici.
Koristi kompjuter za kontrolu ili Upravljaj printerom.
Dobiti pomoć 3D upravljača.
Prva metoda se smatra najlakšom i pogodnom metodom. Većina printera koji podržavaju memorijske kartice, takođe imaš kontrolu i prikaži dugmad na sebi. Dakle, možete ih koristiti za odabir pogodnih print opcija. Ubaci memorijsku karticu i slijedi upute proizvođača da počne.

Također možete spojiti vaš printer s računalom da ga bolje kontrolirate. Ovo je i jednostavan način, ali ćeš morati držati tvoj kompjuter dok štampanje postupak je završen. Ako ne smatrate da su ove metode pogodne, onda imate i opciju da koristite sistem za kontrolu štampača kao što je Malina Pi. To je također izvediv metod, ali mu je potrebna Početna Konfiguracija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *