Živeli

GPB Ponzi šema – da li ste bili pogođeni?

GPB Ponzi šema – da li ste bili pogođeni?

Ponzi šema je vrsta prevare u kojoj se stariji investitori plaćaju novcem novih investitora. Ime je dobio po Charlesu Ponziju, koji je 1900-ih vodio prvu sličnu šemu.

Prevaranti koriste ovu tehniku decenijama kako bi namamili investitore, a zatim pobjegli svojim novcem ili nastavili dalje dok se Ponzi šema ne sruši..

Šta je GPB Ponzi šema?
GPB Capital Holdings LLC je kompanija za upravljanje imovinom koja se nalazi u New Yorku. David Gentile osnovao ga je 2013.godine.

General Letitia James podnio je žalbu protiv ove firme u februaru 2021.godine. Prema ovoj žalbi, firma je preuzela $ 700 miliona od investitora i iskoristila novac za pokretanje Ponzi-poput šeme. Investitori iz različitih država Amerike takođe su podneli odvojene tužbe protiv firme.

Tužbe se podnose protiv kompanije GPB Capital Holdings LLC i 5 suoptuženih, uključujući Ascendant Capital, Ascendant alternativne strategije, Jeffrey Lash, Jeffry Schneider i David Gentile. Osnivač GPB-A David Gentile uhapšen je u februaru 2021. godine od strane FBI-a zbog svog učešća u ponzi šemi.

Pravna akcija i optužbe protiv GPB
Prema tvrdnjama generala Letitije, David Gentile i drugi optuženi planirali su ovu šemu da dobiju milione dolara od investitora za sopstvenu ličnu upotrebu.

Optuženi su obećali zagarantovan povratak investitorima. To je zapravo bio znak upozorenja, ali mnogi investitori to nisu otkrili. Nijedna originalna firma ne tvrdi da pruža garantovane povratke, jer uvek postoje rizici uključeni u stvarne investicije.

Optuženi su privukli investitore rekavši da će dobiti velikodušnu mjesečnu uplatu kao rezultat svojih ulaganja. Zatim su koristili oko $100m ukupne investicije novih investitora za plaćanje starih investitora. Na kraju, kada im je ponestalo novca, cijela šema se srušila.

Da li je to zaista bila Ponzi šema?
Firma je obećala da će investitorima ponuditi 8% godišnjih povrata. U početku je ostvario profit koristeći sredstva. Ali na kraju, ona nije ostvarila obećane godišnje povrate. U tom trenutku, optuženi su počeli da koriste novac novih investitora da plate starije investitore kako bi privukli nove investitore i usrećili starije.

Neke distribucije su se u potpunosti sastojale od ulaganja novih investitora, što je pokazalo da dugoročni finansijski opstanak firme nije moguć. Optuženi su koristili izmišljene dokumente kako bi pokazali profit i napredak ulaganja. Kao rezultat toga, novi investitori su nastavili da troše svoj novac. Cijeli plan je propao kada su ostali bez novca.

Jedan od glavnih GPB optuženih, Schneider, već ima lošu istoriju u industriji. On je radio u nekoliko firmi, a mnogi od njih su protjerani od strane FINRA. Drugi glavni optuženi, Gentile, jednom je priznao da je početnik u privatnim plasmanima.

Šta treba da rade žrtve šeme GPB Ponzi?
Možete se obratiti MDF zakonu ako ste bili žrtva GPB Ponzi šeme. Firma ima mnogo kvalifikovanih advokata, koji već decenijama nude svoje usluge kako bi pomogli ljudima da povrate svoj izgubljeni novac. Preporučujemo vam da danas stupite u kontakt sa njima…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *