Tehnologija

Enkripcija-veliki izazov u oporavku podataka

Enkripcija-veliki izazov u oporavku podataka

Svi žele zaštititi svoje osjetljive podatke od neovlaštenog pristupa. Iz tog razloga, alati za enkripciju su postali veoma popularni. Međutim, od osnovne je važnosti naglasiti da nije sve potrebno taj nivo sigurnosti. Enkripcija može otežati oporavak podataka u slučaju gubitka podataka, ili ako se hard disk sruši.

Šta Se Dešava Kada Šifrirate Svoje Datoteke?
Enkripcija je proces koji prenosi i prikriva podatke da bi se osiguralo da ga samo oni sa pravim kodom mogu pročitati. Teoretski, to zvuči kao dobra ideja. Međutim, kada šifrirate podatke, proces kodiranja mijenja podatke, umjesto da ih krijete. To znači da kada ti treba da se oporavi podatke iz šifrirani USB ili hard disk, možeš brzo oporaviti podatke, ali ne čitanje bez šifru. Tu leži izazov ako nemate ili sjećaš lozinku!

Uređaji Za Šifriranje Samodopunjavanje
Mnogi SSD i hard su SED (Samo-Šifriram Uređaje), što znači da imaju kontrolor čip da šifrirao i dešifrirati sve podatke u uređaj automatski. Ali problem je što SEDs nema metode dešifrovanja. Ako je zbog toga disk fizički oštećen, gubiš podatke!

Ali Zašto Se Mučiti Sa Enkripcijom?
Istina je da ne treba svakom korisniku podataka. Prije nego šifrirate podatke, zapitajte se, da li ovi podaci moraju biti sigurni? Na primjer, ako si student i samo knjige i filmove na tvom PC, ne treba zaštita.

Ako se bavite osjetljivim podacima, poput slanja medicinskih i financijskih zapisa, trebate enkripciju. Isto važi i ako imate važne fajlove na kompjuteru, na primer, razvijate novi softver ili osetljive lične podatke.

Neka preduzeća također imaju stroge propise za rukovanje informacijama poput podataka o klijentima,informacijama o platnoj listi, itd. Stoga za takve kompanije, enkripcija nije samo neophodna, nego i zahtjev za poštivanje propisa.

Problem sa enkripcijom je da moderni pogoni dolaze sa karakteristikama samo-šifriranja kao dio njihove opreme. To znači da su svi podaci koji ulaze u pogon šifrirani prije skladištenja. Kada korisnik želi čitati pohranjene podatke, disk dešifruje podatke prije nego ih pošalje korisniku.

Od ove Samo-Šifriram Uređaje šifrirao transparentnost, i samo-enkripciju nije oglasio karakteristika kad kupuje kompjuter, većina ljudi koji su tako vozi u njihov KOMPJUTER ne znam to. Korisnici će saznati da je njihov laptop SED samo kad je prekasno – kad disk nije uspio i podaci su zaključani.

Saznanje da ste SED I Postavljanje lozinke povecat ce vase sanse za povrat podataka. Inače, enkripciju se događa sve vreme bez tvog znanja, što znači da podatke je uništen, prema podacima oporavak eksperti datarecovery.london. Stoga je važno saznati da li vaš kompjuter dolazi sa SED-om prije kupovine.

Kraj igre
Ako tvoj kompjuter dolazi sa SED, podršku vaše podatke redovno, i napraviti ključ dosije i radnje to sigurno (izvan PC). Osim toga, od vitalnog je značaja snimiti imena i lozinke na sigurnoj lokaciji. Najvažnije, uvijek koristi enkripcijski softver, umjesto SED-a gdje je moguće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *