Tehnologija

6 Jednostavnih Koraka Koje Možete Poduzeti Da Izbjegnete Prevaru Na Internetu.

6 Jednostavnih Koraka Koje Možete Poduzeti Da Izbjegnete Prevaru Na Internetu.

Online prevare postaju sve je teško mesto, ali ima još neke jednostavne korake možeš uzeti zadržati svoj novac i osobne podatke na sigurnom.

Nekada smo mislili da je to bio samo lakoverna i stari koji su osjetljivi na online prevare, ali sada, kao prevaranti postao kreativan i sofisticirana, nalazimo da je svatko može postati žrtva prevara.

Nedavna istraživanja prijavio Wonga Južnoj Africi našao 22% od onih koji obale online bili prevareni od prevara, pokazujući kako je raširena je problem. Ali dok prevare postaju sve teško primjetiti, postoji još neke jednostavne korake da li možete da zadržite novac i tvoje osobne podatke na sigurnom.

Snimi i pohrani svoje lozinke na slobodan softver
Najsigurniji način da sačuvate sve svoje online račune siguran je da koristite jedinstvenu lozinku svaki put. Sjećanje na njih je nemoguće i resetirati lozinku kad god se želiš prijaviti može biti jako frustrirajuće. Koje je rješenje? Probaj kod Upravitelja lozinkom.

Slobodan softver je dostupan koji može generirati i pohraniti jedinstvene lozinke za sve vaše različite račune. Evo nekih od najboljih menadžera lozinki koje možete koristiti besplatno.

Instalirajte besplatni antivirus softver na Vašem računaru
Još jednostavno ali suštinski korak je da se postaram da instalirati antivirus softver na kompjuteru i drži ga ažurirani. Trebao bi i svoj web preglednik držati u toku. Antivirus softver će pomoći da se spriječi da se vaš kompjuter inficira sa malwareom i drugim virusima koji mogu napraviti haos sa vašim PC i staviti lične detalje u opasnost.

Čuvaj se sumnjivih linkova
Prije nego klikneš na bilo koju hiperlink, Uvijek provjeri da li je originalna. Pravi tekst koristi za stvaranje veze može biti napravio ništa da kažem, pa uvijek lebdi nad vezu sa miš prvo, bez cvjeta, a pogledaj dno ekrana da vidim web adresu sajt veza će te odvesti. Sumnjivi vebsajtovi često imaju vrlo slične adrese originalnih lokacija, pa ga pažljivo pročitajte i potražite dodatne likove. Ako ste u nedoumici, zanemarite vezu i krenite prema stranici preko online pretrage.

Nikad ne odaj osobne detalje preko e-maila
Nijedan pravi Vebsajt neće vam ikada poslati poruku i tražiti od vas da date osjetljive osobne podatke, poput šifre ili PIN broja, putem email-a ili teksta. On također nikad neće poslati email s linkom na stranicu koja od vas traži da unesete svoje podatke u Internet bankarstvo. Evo osam stvari koje vaša banka ili bilo koja druga prava web stranica ne bi tražila od vas da radite na internetu.

Uvijek provjerite da li je vaša isplata osigurana.
Kad god kupujete nešto online, Uvijek provjerite da li je sajt siguran. Ako jeste, moći ćete vidjeti katanac simbol na lijevoj strani web adresara. Trebali biste se pobrinuti i da web adresa počne sa ‘https’, a ne samo ‘http’. Iako ovo neće garantovati da sajt nije prevara, barem će svi podaci koje unesete biti šifrirani, što će otežati presretanje.

Pazi na hitne rokove
Jedan taktika omiljena od prevaranti je dati situaciju osjećaj hitnosti tako potencijalnim žrtvama nemam vremena da mislim jasno o što si tražila da radimo ili kontakt porodica i prijatelja za savet. Kada je u pitanju online svijet, ništa ne treba učiniti odmah. Ako misliš da je vaš račun je možda bio hakovan, nazovite broj na vaš bankovni račun i nikada nećeš biti pohrlio ništa raditi preko telefona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *